معامله صوری برای فرار از مهریه در بازه زمانی اختلاف زن و شوهر و مهمتر از آن، بعد از ابلاغیه دادگاه با اداره ثبت، بیشتر صورت میگیرد. در این زمان شوهر اقدام به انتقال اموال برای فرار از مهریه میکند. زیرا در روند نوبت گیری و ارائه و پذیرش درخواست توقیف اموال و استعلام اموال و ابلاغ اجراییه به زوج ، زمان زیادی صرف می شود. در این فاصله ، ممکن است زوج اموال خود را به نام دیگری نماید که اکثرا ازاقوام نزدیک و درجه یک زوج می باشند.
معامله صوری چه معاملهای است؟
معاملهای که در آن به شکل واقعی معاملهای صورت نگرفته باشد. یعنی نه پولی رد و بدل شده باشد. نه خریدار و فروشنده نیت انجام
معامله را داشته باشند. ایجاب و قبول به مفهوم حقوقی واقع نشده و قصد مشترکی هم وجود نداشته باشد تا مثلا یک خانه در مقابل مبلغی مشخص به فرد دیگری منتقل شود.
در چنین مواقعی، اگر ارکان معامله رعایت نشود،
معامله صوری است. خانم برای گرفتن مهریه با کمک وکلای حقگرا میتواند در دادگاه با طی شدن شرایطی، صوری بودن معامله را اثبات کند و دستور ابطال آن را بگیرد.
برای این منظور زن که مدعی است معامله به شکل صوری صورت گرفته و این مساله باعث از بین رفتن طلب او و
عدم پرداخت مهریه شده، باید به دادگاه حقوقی محدوده سکونت خود برود. زن باید به کمک وکیل دادخواستی با عنوان
دادخواست ابطال بیع علیه شوهر خود بدهد. در نتیجه با این دادخواست با طی شدن مراحلی مال و اموال شوهر به نفع او توقیف میشود.
شکایت از شوهر برای فراراز مهریه
آیا از شوهر برای انتقال مال برای فرار از دین مهریه میتوان شکایت کرد؟
به این سوال میتوان از دو منظر حقوقی و کیفری نگاه کرد که در ادامه شرایط آن را عنوان کردیم. مستند قانونی
جرم معامله به قصد فرار از دین ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ است. در مورد تحلیل و تفسیر این ماده که در ادامه می آید کمی اختلاف است. اما به زعم ما فقط در صورتی این جرم محقق می شود که از سوی دادگاه در خصوص
مهریه رای صادر شده باشد. بنابراین اگر بعد از اختلاف زوجین یا حتی بعد از اخطاریه دادگاه و یا اقدام
مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت انتقالی و لو به نزدیکان صورت گرفته باشد جرم (انتقال) به قصد فرار از دین محقق نشده است.
استدلالهایی همه در این خصوص وجود دارد و آن اینکه عنوان قانون، به قانون محکومیتهای مالی است. یعنی این قانون ناظر به جایی است که رای صادر باشد. مضافاً بر اینکه در آخر ماده ۲۱ از لغت “محکوم به” استفاده کرده است. تفسیر مضیق قوانین کیفری هم چنین اقتضایی دارد. استدلال دیگر این است که اگرچه قانونگذار از لغت مدیون استفاده کرده است اما اثبات آن مستلزم رسیدگی قضایی و حکم است.
2 دیدگاه
سلام و وقت بخیر
من درخواست مهریه دادم. اما شوهرم ادا میکنه نمیتونه مبلغ را پرداخت کنه و میخواهد خورد خورد پرداخت کند. در صورتی که من میدونم توانایی پرداخت رو داره. چطور میتونم این موضوع رو به دادگاه ثابت کنم که توانایی پرداخت رو داره؟
با سلام
برای بررسی کامل شرایط شما و دادن مشاوره دقیق، با یکی از دفاتر حقوقی ما در تهران تماس بگیرید و وقت مشاوره دریافت کنید، تا بهترین راه حل به شما داده شود.