هزینههای درمان زوجه جزء نفقه است؟
به نظر میرسد هزینههای درمان زوجه که در قانون از موارد نفقه شمرده شده است. این هزینهها شامل هزینهی درمان متعارف میباشد. اگر زوجه دچار بیماری صعب العلاج یا خاصی شده باشد که هزینههای گزاف داشته باشد وجوبی برای پرداخت آنها برای شوهر نیست. در این موارد قاضی رسیدگی کننده پرونده نفقه با توجه با قانون، شرع و اوضاع و احوال زوجین و وضعیت مالی آنها تصمیم متقضی را اتخاذ خواهد کرد.
در دوران عقد نفقه چیست و چگونه است؟
اگر زوجین بعد از عقد
نکاح دائم بر سر موعد مراسم عروسی و زندگی مشترک توافق کرده باشند رویه قضایی بر این متمایل است که در این دوران تا زمان موعد شروع زندگی مشترک به زوجه نفقه تعلق نمی گیرد.
اما اگر زوج، زوجه را بلاتکلیف رها کند و اقدامی برای شروع زندگی پس از آن تاریخ نکند زوجه می تواند مطالبه نفقه کند.
اگر بین زوجین نزدیکی و عمل زناشویی واقع نشده باشد زوجه دارای
حق حبس است بدین معنی که بر طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زوجه تا تمام
مهریه به او داده نشده است. ( و لو این که مهریه توسط دادگاه تقسیط گردد ) میتواند از تمکین و ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند و این امتناع اسقاط حق نفقه نمیکند.
نکته: زندگی مشترک زوجین در اصطلاح حقوقی ظهور در تمکین زن دارد از این رو در دادگاه ها و بار اثبات به عهده مرد است که ثابت کنید زن تمکین نمی کند و
ناشزه میباشد.
آیا می توان در عقد نکاح دائم شرط مرد این باشد که به زن نفقه تعلق نگیرد؟
در این خصوص بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر است ولی به نظر میرسد. نفقه مقتضای ذات عقد نکاح دائم نباشد که نتوان خلاف آن شرط کرد به اصطلاح حقوقی نفقه مقتضای اطلاق عقد
نکاح دائم به شمار می رود. بدیهی است که زوجین میتوانند در ضمن عقد در این خصوص با تراضی و توافق تصمیم گیری کنند.
نکته: بر خلاف استحقاق، دراستحقاق حقوق زوجه تمکن مرد شرط نیست. به عبارت دیگر چنین نیست که مرد در صورت توانایی مالی بایستی حق همسر خود را پرداخت کند و مرد فقیر نیز ملزم به پرداخت حقوق زوجه است. حتی اگر زن تمکن داشته و یا شاغل باشد باز هم پرداخت حقوق زوجه بر عهده زوج میباشد.
نکته: در این که آیا هزینه تحصیل زوجه جزء حقوق زوجه محسوب میشود یا خیر. قانون در این زمینه ساکت است ولی نظر فقها و مراجع بر این است که هزینه تحصیل از شمول نفقه واجب مرد خارج است.
2 دیدگاه
سلام و وقت بخیر خدمت شما. من نفقهام رو اجرا گذاشته بودم اما الان میخوام رضایت بدم. اگر بعدا به دلیل برخورد با مشکل پشیمان شدم، امکان باز شدن پرونده و ادامه روند وجود داره؟!
با سلام روزتون بخیر
بله این امکان وجود دارد. اگر پرونده حقوقی باشد، مختومه وبایگانی خواهد شد و باید مجددا دادخواست نفقه بدهید. ولیکن اگر کیفری باشد، درخواست ترک تعقیب نمایید و پرونده تا یک سال بایگانی و با درخواست شما مجددا رسیدگی خواهد شد.